A csapatépítő tevékenységek segíthetnek emlékeztetni az embereket arra, hogy a munka soha nem csak róluk szól, hanem az egész csapatról. Amikor arra ösztönöznek, hogy valamit együtt csináljanak, nem pedig egyedül, az életre kelti azt a gondolatot, hogy a csapat (és végső soron a vállalat) sikerének kell prioritást élveznie. Ez különösen hasznos tanulási tapasztalat lehet olyan csapatok számára, amelyek küzdenek a csapatmunkával, túlzottan versengőek, vagy nehéz idők miatt hiányzik belőlük az egység és az önbizalom.

Megosztunk veletek néhány csapatépítő feladatot, amit egy meeting közben is elvégezhettek, akár itt nálunk, a Csillagkertben!

Számoljatok el 20-ig

Ez szuper egyszerű, és nagyszerű, ha szeretnél pár percet szánni a kötődésre. Üljön mindenki egy körbe. Bárki bármikor elkezdheti a számolást, vagy mondhat egy számot, a cél az, hogy egytől húszig számoljatok. Ha azonban két ember egyszerre ugrik be számot mondani, a számolás kezdődik elölről. Ez a játék megköveteli a csapattagoktól, hogy ne csak a csoportdinamikát vegyék figyelembe, hanem azt is, hogy együtt dolgozzanak – korlátozott kommunikáció mellett – a végére.

Próbáljátok ki a bókkört

Ennek különböző variációi vannak, amelyekkel arra ösztönözheted csapatodat, hogy kifejezzék egymás iránti megbecsülésüket. Az egyik lehetőség, hogy 1 percet tölthetnek az egyének azzal, hogy bókoljanak egymásnak, bármi is jusson eszükbe (ha te vagy a vezető, akkor kezdd el a labdát beindítani!), vagy körbe is mehet, és mindenki megszólíthatja a tőle jobbra lévő munkatársát, így mindenki lehetőséget kap.

Brainstorming

A csapatépítés lehet teljesen munkacentrikus, és gyakran ez a legjobb fajta. A kulcs az, hogy ezek az ötletbörzék kevésbé a napi eredményekről, és inkább a nagyobb csapatcélokról szóljanak. Talán szeretnéd felvázolni a negyedév hátralévő részére vonatkozó terveket, talán egy közelgő kampányhoz szeretnének új ötleteket kidolgozni. Lehet, hogy a csapat stratégiája elavultnak tűnik, de így megtalálhatjátok annak a módját, hogy hogyan frissíthetnétek fel.

Beszélj magadról

A csapatodban mindenki töltsön ki egy személyiségtesztet, majd üljetek össze és beszéljétek meg. Hogy végül mit kezdesz ezzel, az tényleg csak rajtad múlik – a lényeg az, hogy minden alkalmazott megértse a kollégái erősségeit, gyengeségeit. Esetleg csoportosítsátok a hasonló személyiségeket, és beszélgessetek el velük arról, hogyan jönnek ki a tulajdonságaik a munkahelyen. Így nem csak jobban megismerik egymást a munkatársak, de közelebb is kerülhetnek egymáshoz az azonos személyiségjegyeket hordozó emberek.

Ebéd és tanulás

A te csapatod valószínűleg tele van tehetségekkel. Talán valaki nagyszerűen köt, vagy beszél egy másik nyelvet, vagy profi az Excel használatában. Szervezzetek egy olyan programot, ahol megtanítják a csapat többi tagját egy új készségre. Az alkalmazottak így gyakorolni fogja a mentorálást és az előadások tartását, a csapat pedig valami újat és izgalmasat fog tanulni a társaitól.