8 csapatépítési tipp, hogy a csapatodat a nagyszerűtől a rendkívüliig vezesd.

1. Közös jövőkép kialakítása

A csapatépítéshez és a szervezeti sikerhez elengedhetetlen a közös jövőkép kialakítása a csapat minden tagja számára. Tölts időt azzal, hogy csapatként víziót alkottok – mit szeretnétek létrehozni és hová szeretnétek eljutni. Ez a jövőképalkotási idő tegye lehetővé azt is, hogy megünnepelhessétek a jelenlegi sikereket!

Kérdezd meg magadtól: Mennyire világos a jövőképünk? A csapat minden tagja ugyanazt a jövőképet vallja?

2. Közös célok kialakítása

Biztosítsd, hogy a szervezeti/projekt- és programcélokat a csapat minden tagja megértse és támogassa. Minden csapattagnak meg kell értenie, hogy erőfeszítései hogyan illeszkednek a nagyobb célkitűzésekbe.

Kérdezd meg magadtól: Tudja-e a csapat minden tagja, hogy milyen szerepet játszik a nagyobb csapat/szervezet céljaink támogatásában? Mindenki tisztában van azzal, hogy mik ezek a célok?

3. Tisztázd a szerepeket és felelősségeket

A szervezetek és csoportok számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nem tudnak odáig eljutni, ahová igazán szeretnének, mert nem tisztázottak az egyéni szerepek és felelősségi körök. E szerepek tisztázása segíthet a közös jövőkép és célok támogatásában és elérésében.

Kérdezd meg magadtól: „Mennyire vannak tisztában a munkatársak a konkrét szerepeikkel? Hol vannak átfedések a szerepek és felelősségi körökben az egyes csapattagok között? Hol vannak átfedések más részlegekkel?

4. A vezetőségi támogatás biztosítása

A felettesek és a vezetők kulcsszerepet játszanak a „tanulás életben tartásában”. Biztosítsd, hogy a felettesek, vezetők és tulajdonosok nyomon követik, hogy a munkatársaknak milyen igényeik vannak, és hogyan lehet a csapatépítési erőfeszítéseket fokozni. A vezetők kulcsszerepet játszanak annak biztosításában is, hogy a csapatépítési kezdeményezésekből származó tanulságokat visszahozzák az irodába.

Kérdezd meg magadtól: Milyen rendszerekkel rendelkezünk jelenleg annak biztosítására, hogy a tanulás fenntartható legyen? Meg tudjuk-e ezt beszélni a személyzeti értekezleteken? Van-e coaching programunk?

6. Vidd ki az irodából a csapatot

Az irodában tartott csapatépítő foglalkozások zavaróak lehetnek. Az e-mailek, a hangposta és a sürgős ügyek gyakran előnyt élveznek a teljes csapat irodán belüli élményével szemben. Csökkentsd a mindennapi zavaró tényezőket azzal, hogy az irodán kívül tartod a csapatépítő foglalkozásokat.

Kérdezd meg magadtól: Milyen típusú környezet lenne előnyös a csapat számára? Egyes szervezetek a „vállalati” formálisabb csapatépítő foglalkozásokat részesítik előnyben, míg mások a természetet és a szabadban töltött időt választanák?

7. Tölts időt azzal, hogy megtudd, mire van szüksége a csapattagoknak

Ha olyan csoport- vagy szervezeti környezetet teremtünk, ahol a kommunikáció nyitott, és az egyes csapattagok nyugodtan felhozzák igényeiket, akkor a csapatépítési erőfeszítések célzottabbá és eredményesebbé válnak. A csapatépítő esemény előtt derítsd ki, hogy a csapattagok pontosan mire vágynak munkájuk és erőfeszítéseik fokozása érdekében. A csapatépítők egyik leggyakoribb buktatója, hogy nem a csapat igényeinek megfelelően történnek. Gondoskodj arról, hogy az esemény előtt elegendő időt szánsz arra, hogy felmérd, a csapattagok valójában mire vágynak.

Kérdezd meg magadtól: Mi a három legfontosabb prioritás a csapattagok számára? Mi a legjobb módja annak, hogy ezt az egyes tagoktól megtudjuk?

8. Érezzétek jól magatokat

A legfontosabb, hogy a csapatépítő programok szórakoztatóak legyenek a személyzet minden tagja számára.

Kérdezd meg magadtól: Hogyan nézne ki számunkra a szórakozás a mi szervezeti kultúránkat és filozófiánkat figyelembe véve?