A Zola 500 jegyes vagy friss házas pár körében végzett felmérése szerint a legtöbben – 96 százalékuk – halálra rémültek az esküvőszervezéstől. Teljesen érthető, hogy a stressz-szintetek a tetőfokára hágott – még mindig ott van a munkátok, a családotok, a számláitok (tudjátok, az életetek), ráadásul rengeteg pénzt költötök egy partira.

A felmérés szerint a párok 40 százaléka minősítette az esküvőszervezést „rendkívül stresszesnek”, míg 71 százalékuk szerint idegőrlőbb, mint más fontos életesemények, például egy új munkahely megtalálása. „Valójában nem is annyira az esküvőszervezésről van szó, mint inkább arról, amit az esküvőszervezés és az esküvők jelentenek” – magyarázza Landis Bejar, LMHC, esküvőterapeuta. „Ez egy életátalakulás minden érintett számára, és az életátalakulásokkal együtt járnak az identitásváltozások és az az érzés, hogy elveszítjük azt, aki korábban voltunk.

Ráadásul mindez úgy történik, hogy mindenki rád szegezi a tekintetét, rengeteg pénzt költesz, és elvárják, hogy a valaha volt legboldogabb legyél. Mindezen körülmények tetőzése az esküvőszervezést a stressz, a már amúgy is feszült családi dinamika súlyosbodásának, a sértődéseknek és a konfliktusoknak a melegágyává teszi.”

Mielőtt belemerülnél a stressz nyúl üregébe, vannak egyszerű módszerek, amelyekkel megnyugtathatod az idegeket, és élvezheted ezt az élményt a vőlegényeddel. Megkérdeztük Bejart, Lynne Goldberg meditációs tanárt és Michelle Leo Cousins esküvőszervező szakértőt, hogy mit kell tenned, hogy nyugodt maradj és tervezz. Íme:

Prioritások meghatározása

A megkérdezett párok 35 százaléka számára a részletek azok, amelyek a legjobban kikészítik őket. „Döntsétek el most rögtön, hogy ha minden egyes részleten fennakadtok, akkor boldogtalanok lesztek” – mondja Leo Cousins. „Ha nagyszerűen állsz hozzá az esküvődhöz, akkor nagyszerű napod lesz.”

Ahhoz, hogy a dolgok perspektívában maradjanak, állítsd fontossági sorrendbe a lényeges dolgokat – azokat a dolgokat, amelyek szuper fontosak ahhoz, hogy ez legyen álmaid esküvője. Ezután a tervezési folyamat során újra és újra nézd meg a „muszáj” listát, így nem fogsz a Pinteresten látott barkácsprojektek spiráljába zuhanni, vagy nem érzed úgy, hogy folyamatosan frissítened kell a virágdíszítésedet. Az eredeti célok ismételt ellenőrzése segíteni fog abban, hogy a helyes úton maradj – és a költségvetéseden belül maradj.

„Azzal, hogy már a tervezési folyamat legelején a helyükre teszünk egy csomó kulcsfontosságú elemet, elkerülhetjük a stresszt a későbbiekben” – mondja Leo Cousins. „Így elkerülheted, hogy túlköltekezz olyan dolgokra, amelyekről már az elején eldöntötted, hogy nem olyan fontosak.”

Kommunikáció

A szülők is komoly feszültségek forrásai: a párok 53 százaléka szerint a szülők a legnagyobb stressz okozói, míg 33 százalék szerint az apósok. Ha anya és apa hozzájárul az esküvői költségvetésetekhez, akkor emiatt úgy érzik, hogy van beleszólásuk a tervezésbe. Üljetek le velük már az elején, és beszéljétek meg, hogy milyen elképzelésetek van a nagy napról, és hallgassátok meg, mit mondanak a számukra fontos dolgokról. Ezután találjatok kompromisszumos megoldásokat, hogy mindenki elégedett legyen.

„A kommunikáció a legfontosabb!” – mondja Bejar. „A családi viták nagy része a kommunikáció hiányából vagy félreértéséből fakad – feltételezzük az emberek érzéseit és szándékait, és hagyjuk, hogy ezek a gondolatainkban elharapózzanak. Ha megbeszéljük az adott személlyel, szinte mindig enyhül a stressz [mert] gyakran jobban egy hullámhosszon vagyunk, mint gondolnánk, vagy a dolgok közel sem olyan rosszak, mint azt a képzeletünk sugallja.” Ha a családotok már a kezdetektől fogva egy oldalon áll, az a legjobb módja annak, hogy elkerüljétek az összetűzéseket, amikor a szervezés sűrűjében vagytok.

Legyen B-terv

Lesznek olyan dolgok, amelyeket nem tudsz befolyásolni – például az időjárás – mondja Leo Cousins. Ha felkészülsz a legrosszabb esetekre is, akkor könnyebben megúszhatod, ha valami balul sül el.

„Ne feledd, hogy nem kell mindent szeretned ahhoz, hogy élvezd folyamatot” – teszi hozzá Bejar. „Teljesen rendben van, ha tudomásul veszed, hogy néhány dolog rossz, és néhány dolog elég szórakoztató. Az eljegyzés és az esküvőszervezés eredendően átmeneti állapot, így amikor a dolgok nehézzé válnak, ne feledd, hogy ez nem örökké tart.” És ha a dolgok nagyon nehézzé válnak, minden szakértő egyetért abban, hogy a legjobb megoldás, ha szünetet tartasz, és a középpontba helyezed magad, emlékezve arra, hogy mi az igazi oka annak, amiért ez az egész történik: a szerelem.

Szánj időt az öngondoskodásra

A párok 86 százaléka mondta, hogy a tervezés előtti stressz olyan fizikai tüneteket okozott náluk, mint a pattanások, csökkent szexuális vágy, fejfájás és étvágyváltozás – még a hajhullás is! Őrizd meg épelméjűséged azzal, hogy kemény stopokat állítasz be az esküvői tervezési tevékenységeknek, és ragaszkodsz is hozzájuk. Például hetente három este két órát szánj az esküvővel kapcsolatos feladatokra. A többi estén csinálj valami olyasmit, amit élvezel: A Zola válaszadóinak 61 százaléka a zenehallgatást választotta, 27 százalékuk konditerembe ment vagy masszázsra, 12 százalékuk pedig jógaórán találta meg a stresszoldást.

„Az öngondoskodás nem egyszeri dolog” – jegyzi meg Bejar. „Ez nem csak valami, amit akkor teszünk, amikor stresszesek vagyunk – ez valami, amit rendszeresen és megelőző jelleggel teszünk, hogy csökkentsük a stresszhelyzetekre adott reakcióinkat, amikor azok felmerülnek. A legjobb öngondoskodási gyakorlatok mind az öt területre – fizikai, érzelmi, spirituális, szociális és szakmai – kiterjednek, és olyan viselkedési formákat foglalnak magukba, amelyeket rendszeresen, megelőző jelleggel, az életünk szempontjából ésszerű gyakorisággal végzünk.”

Meditálj

A telefonod mentőöv lehet egy kis lelki nyugalomhoz. Az olyan alkalmazások, mint a Calm és a Breethe olyan időzített meditációs gyakorlatokat kínálnak, amelyek segítségével a mániákus állapotból két és tíz perc között nyugodt állapotba kerülhetsz.

„Végső soron, amit a meditáció segít nekünk gyakorolni, az az ítélkezésmentesség, a hála, de néha szükségünk van apró jelzésekre a konkrét eszközökhöz, amelyeket esetleg gyorsabban szeretnénk elővenni” – mondja Goldberg. „Amikor stresszesek vagyunk, és a harc vagy menekülés reakcióiba kerülünk, a szívverésünk megemelkedik, a vérnyomásunk felszökik, kortizol és adrenalin szabadul fel a véráramba. Amikor meditálsz, az, amit csinálsz, az az ellenszer. Oxitocint és szerotonint szabadítasz fel, lelassítod a szívverésedet, csökkented a vérnyomásodat, és valójában megváltoztatod a hangulatodat. Segít abban, hogy sokkal tisztábban lássuk a dolgokat.”

Randizzatok egyet

A Zola felmérése szerint a párok 43 százaléka állítja, hogy az esküvőszervezés megterhelte a kapcsolatukat. A válaszadók szerint a stresszforrást az esküvő részleteiről alkotott eltérő vélemények jelentették (50 százalék!), ezt követték a családdal és a barátokkal kapcsolatos problémák, valamint az, amikor a párjuk vagy nem segített a tervezésben, vagy nem végezte el időben a dolgokat. Duplázd meg az okokat, amiért hozzámész ehhez a személyhez – ez segíthet fenntartani a kapcsolatot, és átvészelni a veszekedéseket amiatt, mert elfelejtette visszahívni a DJ-t.

„Nagyon fontos, hogy olyan rutinokat tartsatok fenn, amelyek lehetővé teszik, hogy megalapozottnak érezzétek a partnerségeteket” – mondja Bejar. „Szeretem a rendszeres randiestek ötletét, de egy dolog, amit még jobban szeretek, az valamilyen strukturált, tervezett tevékenység, ahol mindketten részt vesznek valamilyen önmagukon kívüli dologban.” A legjobb javaslatai közé tartoznak a tanulási tevékenységek, amelyek „kötődést, izgalmat és kapcsolatot teremthetnek”, mint például a felnőtt szabadidős kickball ligához való csatlakozás, a fazekas tanfolyam, vagy hogy együtt legyetek tagjai egy könyvklubnak.