Ha már eldöntöttétek, hogy összeházasodtok, akkor a következő lépés az, hogy megtanuljátok, hogyan kell megszervezni egy esküvőt.

Ne aggódjatok – minden frissen eljegyzett pár ugyanabban a csónakban evez. És mi itt vagyunk, hogy segítsünk nekik! Hoztunk nektek egy útmutatót arról, hogyan szervezzetek esküvőt, akár külföldön, akár a saját kertetekben, akár jövőre vagy jövő hónapban, akár 50, akár 500 vendégre tervezve.

1. Álmodozz a nagy napról

Te és a párod valószínűleg már megbeszéltétek, hogy milyen esküvőt szeretnének. Együtt részt vettetek egy barátotok hivatalos esküvőjén, és egyetértettetek abban, hogy ez nem a ti stílusotok. Vagy mindketten elmentetek egy tóparti szertartásra, amelyet egy laza sátras fogadás követett, és abszolút tetszett. Talán Justin Bieber és Hailey Baldwin esküvője volt inkább a ti stílusotok.

Itt az ideje, hogy megkérdezd magadtól, hogyan szeretnéd, hogy az esküvőd kinézzen. Nagy vagy kicsi legyen? Talán szeretnél vintage elemeket beépíteni az öltözékedbe és a dekorációba. Talán hagyományos esküvőt szeretnél, klasszikus kialakítással. Mit szólnál egy Trónok harca-témájú esküvőhöz, extravagáns helyszínnel és Vastrónnal? Mi a helyzet a helyszínnel? Van egy konkrét esküvői helyszín, amelyet szem előtt tartasz, vagy egy egyedi helyszín, amelyet szeretnél? Otthonhoz közeli vagy távoli úti cél?

Vegyél egy mély lélegzetet. Nem kell most azonnal döntened. Ez csupán egy ötletelés. A legtöbb pár a tervezési folyamat során többször is megváltoztatja elképzeléseit. De valahol el kell kezdeni, ezért fedezzétek fel a lehetőségeket, és engedjétek szabadjára a fantáziátokat egy ebéd közben vagy a kanapén lógva.

Profi tipp: Tervezzen egy „találkozót” a partnerével. A megbeszélés előtt mindketten készítsenek elő legalább két inspirációs képet és az alábbi elképzeléseiket:

  • Helyszín
  • Téma
  • Színek
  • Élelmiszer
  • Programok

Így már az elején megoszthatjátok a gondolataitokat, és mindkettőtöket meghallgatja a másik. A meglepetések általában nem jelentenek jót, ha esküvőszervezésről van szó. Fontos, hogy már az első naptól kezdve egy oldalon álljatok!

2. Állíts be költségvetést

Ez az a pont, ahol reálisnak kell lenned, és alaposan meg kell vizsgálnod az esküvőd finanszírozását. A költségvetés összeállítása stresszes lehet, de próbáljatok meg úgy tekinteni rá, mint egy gyakorlatra, hogy bölcs pénzügyi döntéseket hozzatok csapatként. A következőket kell tennetek:

Tisztázd mások hozzájárulásait. A szüleitek segítenek az esküvőben? Egy kedvenc nagynéni? Egy nagylelkű barát felajánlotta, hogy esküvői ajándékként kifizeti a fényképész költségeit? Tisztázzátok, hogy ki mennyivel tervez hozzájárulni, hogy ezt bele tudjátok kalkulálni a teljes költségvetésbe. Tudjuk, hogy nem biztos, hogy ezt a témát a legkönnyebb felhozni másoknak, ezért készüljetek fel, mielőtt „beszélgetni” kezdenétek.

Nézzétek meg a megtakarításaitokat! Mennyi pénz van a megtakarításaitokban? A megtakarításotok hány százalékát vagytok hajlandóak az esküvőre fordítani? Ezt már korán jegyezzétek fel, és próbáljátok meg betartani.

Kezdjetek el most takarékoskodni! Az, hogy mennyit tudtok félretenni, az esküvőtök időpontjától függ. Egyes párok úgy döntenek, hogy csökkentik a havi kiadásaikat (kevesebb ebédre mennek el, lemondják a streaming szolgáltatásokat, amelyeket alig használnak stb.), és ezeket a megtakarításokat az esküvői számlájukra teszik.

Add össze az egészet! Tedd össze a fenti számokat, és máris megvan az esküvői költségvetésének durva becslése.
Néhány kikötés: Nem KÖTELEZŐ elkölteni ezt a végső összeget. Választhatjátok az alacsonyabb költségű esküvőt, és a pénzt a nászútra vagy a házaséletre szánt tartalékra is fordíthatjátok. Akkor se bosszankodj, ha a költségvetése szűkös. Rengeteg kreatív és megfizethető módja van egy gyönyörű, alacsony költségvetésű esküvő megtervezésének – és a végén örülni fogtok, hogy nem mentetek csődbe.

Profi tipp: Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsd a költségvetés túllépésének esélyét, két dolgot kell tenned: Készíts egy átfogó táblázatot, és számolj hozzá 5-10%-os puffert a váratlan kiadásokra. A táblázatban fel kell sorolnod minden fontosabb szolgáltatást, díjat és lehetséges kiadást. Ez nem egy gyors feladat, de elengedhetetlen, ha reális képet szeretnél kapni arról, hogy mennyibe fog kerülni az esküvőd.

3. Hívj erősítést

Amikor arról van szó, hogy megtanulod, hogyan kell esküvőt tervezni, a legfontosabb lépés annak felismerése, hogy te és a partnered nem tudjátok egyedül megcsinálni. Egyszerűen túl sok a részlet és a bonyodalom. Ezért ne féljetek segítséget kérni, amikor és ahol szükségetek van rá. Íme néhány lehetőség, amit érdemes megfontolni:

Vegyetek fel esküvőszervezőt. Egy esküvőszervező az esküvői ellenőrzőlistán szereplő feladatok közül sokat elintéz, valamint segít a dekorációval, a helyszín kiválasztásával, az esküvői zenével, a stílusotoknak megfelelő ruhaötletekkel és még sok mással kapcsolatban. És nem kell, hogy teljes körű szolgáltatást nyújtson. Néhány pár részleges szolgáltatást nyújtó tervezőt választ. Mások felbérelnek egy koordinátort, de a tervezés többi részét maguk végzik.

Kérjétek a család és a barátok segítségét. Ha nincs pénz egy szervezőre, nyugodtan kérjetek segítséget máshol. Több mint valószínű, hogy a barátaitok és a család szívesen segít, de ne támaszkodjatok túlságosan egyetlen személyre. Ne feledjétek, nekik is van munkájuk és a mindennapi életük, amit menedzselniük kell.

Használd ki a technológiát és az erőforrásokat. Számos kiváló ingyenes esküvőszervező alkalmazás létezik, amelyek segítenek abban, hogy szervezettek és nyugodtak maradjatok a folyamat során. Töltsétek le őket! Fontoljátok meg azt is, hogy megnéztek néhány esküvőszervezős könyvet, és kövessétek az esküvői szakértőket a közösségi médiában.

4. Válasszátok ki az esküvő időpontját

Válasszátok ki az esküvő dátumát, amint lehet. Lehet, hogy lesz némi ide-oda járkálás, ahogy eléritek a kötelezően részt vevő családtagokat és barátokat, hogy olyan dátumokat találjatok ki, amelyek mindenkinek megfelelnek. A népszerű helyszínek hétvégéi azonban gyorsan megtelnek, ezért döntsetek minél korábban. Ha hétköznapra tervezitek az esküvőt (ami jó megoldás, ha szűkös a költségvetése), akkor több mozgásteretek lesz.

Profi tipp: Már az esküvői helyszín keresésének kezdetén tartsátok szem előtt a top 3 esküvői dátumot, így össze tudjátok hasonlítani az árakat ugyanazon a helyszínen, vagy bővíteni tudjátok a lehetőségeket. Ha több mint 14 hónappal előre terveztek, a változatosság kedvéért vegyetek fel két időpontot az egyik évszakban, egyet pedig a másikban. Ha kevesebb, mint 14 hónap áll rendelkezésére, és már van egy álomhelyszín a fejetekben, először nézzétek meg, hogy egyáltalán mi áll rendelkezésre, mielőtt kiválasztjátok a legjobb dátumokat.

5. Násznép

Koszorúslányok. A tanúk. Vőfélyek. Döntsd el, hogy a közeli barátaid és családtagjaid közül kik töltsék be ezeket a szerepeket. Bölcsen válasszon, mert ők lesznek azok, akik veled vannak a próbavacsorától kezdve egészen addig, amíg véget nem ér a buli.